Monday, March 21, 2011

Perang Salib - Tentera Salib vs Libya

Tanggal 20 Mac 2011, awal pagi waktu tempatan Libya, Tentera Bersekutu (aku lebih suka cakap Tentera Salib...bukan Tentera Bersekutu) US, Britain & Perancis telah menyerang Libya...dengan dakwaan untuk melemahkan tentera kerajaan Muammar Gaddafi daripada menyerang pemberontak anti-kerajaan iaitu rakyat Libya sendiri.

Hasil kesepakatan Majlis Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (badan induk Yahudi untuk mengawal dunia)...bergeraklah Tentera-tentera Salib ke Libya melepaskan sebanyak 110 Tomahawk ke arah Libya. Diberitakan seramai 48 orang terbunuh (tak pasti sama ada tentera kerajaan Libya atau anggota pemberontak anti-kerajaan yang maut tu). Itu tak penting bagi Tentera Salib...yang penting yang terbunuh adalah orang Islam.

Mungkin ramai yang beranggapan tindakan tentera bersekutu adalah benar dan tepat demi keselamatan manusia sejagat dan demi nama hak asasi manusia.

Tapi, bagaimana dengan Palestin????
Mereka diserang, dibunuh sewenang-wenangnya di negara sendiri oleh negara lain...oleh negara Israel...oleh bangsa Yahudi laknatullah. Bukan oleh bangsa mereka sendiri.
Bukankah Israel jugak layak diserang tentera bersekutu demi keselamatan manusia sejagat dan demi nama hak asasi manusia!!!

Sedarlah bahawa sejak dari dulu pernah berlaku sebanyak 8 kali Perang Salib. Dan, hanya Perang Salib Pertama memihak kepada Tentera Salib. Selebihnya, 7 Perang Salib memihak kepada Tentera Islam. Tiada mana-mana kuasa dunia dapat menumbangkan Kerajaan Islam yang tertegak berdiri demi menegakkan syariat Islam.

Kesan daripada itu, berbagai cara digunakan demi menumbangkan Islam sehinggalah idea tercetus dengan kejayaan menjatuhkan Kerajaan Uthmaniyyah. Idea kejayaan diteruskan dengan jatuhnya banyak lagi kerajaan pemerintahan Islam.

Mungkin, Libya yang terbaru dalam mencapai matlamat Perang Salib - "emas dan kuasa".