Wednesday, March 23, 2011

Odyssey Dawn - Part 1

Bersempena dengan Kempen Odyssey Dawn yang dilancarkan oleh 'Kutu2 Salib' ke atas negara Islam Libya...aku nak sharekan something berkaitan perang yang aku lebih suka namakan sebagai Perang Salib.
Perang yang merupakan dendam golongan kuffar ke atas golongan muslim yang tak akan padam...tak akan berkesudahan sejak dari zaman dahulu lagi.

PERANG SALIB 1 (1099 Masehi)

Kota Jerusalem menjadi wilayah Islam melalui Perjanjian Perdamaian Umariyah pada tahun 636 Masehi. Bersama 4000 tentera Islam, Khalifah Umar r.a. memasuki Jerusalem tanpa sebarang pertumpahan darah...sesuai dengan syarat perjanjian.

Nama Jerusalem ditukar kepada Baitul Maqdis atau al-Kudus Syarif. Umat Islam dan Kristian hidup aman berdampingan dengan mengerjakan ibadah masing-masing. Kecuali Yahudi dilarang tinggal di Baitul Maqdis (juga bersesuaian dengan syarat perjanjian) berikutan sikap Yahudi yang memusuhi Islam dan Kristian.

Selama lebih 400 tahun Baitul Maqdis aman di bawah pemerintahan Dinasti Fathimiyyah...

...sehinggalah rancangan Raja Byzantium; Alexius Cominus Urban II untuk memerangi Islam.

Rancangan terdetik berikutan perebutan kuasa sesama kerajaan Islam ke atas Baitul Maqdis iaitu Dinasti Fathimiyyah di Mesir dan Dinasti Abbasiyyah di Baghdad.

Pertelingkahan diambil kesempatan 150,000 Tentera Salib dari kerajaan Kristian Eropah menyerang Baitul Maqdis pada 7 Jun 1099 Masehi.

Baitul Maqdis jatuh ke tangan Tentera Salib dengan lebih 70,000 umat Islam dibunuh...tak kira lelaki, wanita atau kanak-kanak. Umat Islam yang lari ke Masjidil Aqsa dikejar dan dibunuh tanpa belas ikhsan. Kesemua tempat ibadah Islam dijadikan gereja.

Perang Salib 1 memihak kepada Tentera Salib berikutan pertelingkahan sesama Islam.

Begitulah apa yang terjadi ke atas Libya...yang merupakan negara Islam ketiga yang diinjak Barat, selepas Iraq dan Afghanistan.

p/s : sumber Rahsia Baitul Maqdis Palestine


No comments:

Post a Comment