Tuesday, May 10, 2011

Pra-Perang Salib III - Bhg. 1Sebelum tercetus Perang Salib III, telah berlaku beberapa pertempuran antara Tentera Salahuddin dan Tentera Salib. Di pihak Salahuddin, cita-cita untuk membebaskan Baitul Maqdis telah tersemat sejak dari kecil...bertepatan dengan matlamat untuk menegakkan Syariat Agama. Di pihak Tentera Salib yang kufur kepada Allah, sudah pasti bermatlamat untuk menghancurkan Islam...agama yang diturunkan bagi menggantikan Kristian.


PERJANJIAN ARNAT

1182 Masehi - Pasukan Salib bernama Arnat yang menduduki Teluk Ilat dan sebahagian Laut Merah, merancang menguasai seluruh Laut Merah serta pantai yang menghubungkan Palestin dan Hijjaz (Arab Saudi). Bertujuan menguasai tempat suci Islam...Masjidil Aqsa dan Masjidil Haram serta memindahkan Makam Rasulullah SAW ke tempat lain untuk menarik cukai kepada sesiapa yang menziarah.

Sebelum daripada itu, Pasukan Salib telah berkali-kali menyekat kapal-kapal haji dari Afrika dan membunuh semua bakal-bakal haji *semoga roh-roh mereka ditempatkan di kalangan orang yang beriman...amin*.

Justeru Pasukan Salahuddin pimpinan Hisamuddin Lu'lu' menawan Pasukan Salib dan dibawa ke Mesir. Semua tawanan dibunuh sebagai peringatan kepada sesiapa yang berniat melakukan hal yang sama.

Sebahagian Pasukan Salib yang berundur sewaktu serangan Pasukan Salahuddin mengadakan perjanjian gencatan senjata selama 3 tahun dan dikenali sebagai Perjanjian Arnat.p/s : Sumber; Rahsia Baitul Maqdis Palestine

No comments:

Post a Comment