Tuesday, May 25, 2010

...hilang akal apa??...

Atas dasar malu dilabelkan sebagai bangsa merempat, Yahudi berusaha untuk mendapatkan sebuah negara sendiri.

Maka, tertubuhlah Zionis untuk merealisasikan impian mereka.

Satu sebab kukuh perlu ada untuk dijadikan asas atau menghalalkan gerakan mereka.

Tak lain tak bukan...alasan AGAMA dan SEJARAH PENGHIJRAHAN Bani Israel pada 1200 S.M. (Nabi Musa dan Nabi Harun sendiri gagal ke Baitul Maqdis atas khianat Bani Israel sendiri).

Korang tau tak? Yahudi sendiri sebenarnya tak nak ke Baitul Maqdis tu.
Aik? Macam tu pulak? Abistu...ye ye ooo je belasah Palestin apasal?
Sebab...nak sangat negara sendiri. Ambik tanah lain takde alasan pulak. Belasah je la Palestin tu.

Kenapa pulak aku cakap mcm tu??

Korang baca le dulu...dan buat kesimpulan sendiri ye.


Jack Fabyus, Yahudi Perancis pernah ke Jerusalem pada 1967 setelah Zionis menduduki Palestin. Mamat ni takde rasa apa2 yg istimewa kat situ...mcm apa yg ahli2 agama Yahudi cakap;

"Aku akan terus berkata kpd anak2ku bahawa kota suci Jerusalem mmg milik kita. Dan akan tetap mengajak mereka utk berkumpul di sana dan aku akan membela seluruh hak aku utk menjaga kota itu sampai akhir hayatku. Tetapi percayalah padaku bahawa aku tidak pernah rasa tenteram hidup di dalamnya walaupun hanya satu jam kerana aku tak pernah ingin kembali ke sana dan tak pula pernah berangan2 utk menetap di sana. Aku akan tetap 'menyanyikan lagu' itu di depan org2 Yahudi dan aku akan mengisahkannya kepada orang Yahudi yang belum berimigrasi ke sana sehingga mereka terkena sihir keindahan kota itu. Tetapi aku sedar bahawa aku sebenarnya telah menipu dan khianat terhadap bangsaku sendiri".

Abraham Jaynum, penyair Yahudi berasa aneh apabila terdapat orang cuba membandingkan kota suci Jerusalem dengan Tel Aviv. Terutamanya ada orang yang berpindah dari Tel Aviv ke Jerusalem;

"Wahai orang dungu! Terserahlah kepada kamu utk bercerita dan becakap2 tentang kota Jerusalem kerana ia tak akan dapat mempengaruhiku walaupun sehebat mana pujuk rayumu atau seindah mana cerita keajaiban kota Jerusalem. Wahai orang dungu! Berhentilah dari menceritakan kisah mitos tentang kesucian dan keajaiban kota Jerusalem kerana itu hanya menjadi santapan orang2 yang bodoh dan gila. Adapun aku, maka bunuhlah aku di Tel Aviv. Ya...di kota Tel Aviv aku ingin hidup. Di Tel Aviv aku ingin bahagia dan bersukacita. Di Tel Aviv juga aku ingin pesta minuman keras sampai aku mabuk".

Golda Meir, bekas Perdana Menteri Israel pernah berkata bahawa dia merasa gelisah, sesak nafas dan degupan jantung tak stabil;

"Seandainya aku boleh memilih, maka aku sama sekali tidak akan menginjakkan kakiku ke tanah Jerusalem".

Yitzak Rabin, Ketua Staf Militia Zionis semasa peperangan tahun 1967 pernah berkata;

"Dalam lubuk hati sanubariku yang paling dalam, seandainya tanpa mempedulikan kepentingan dan tugas pemerintahan, maka aku lebih senang untuk selalu berada di kantor pusat pemerintah Israel di Tel Aviv, bukannya di kota Jerusalem".

Aku ada pendapat aku sendiri kenapa diaorang bengang sangat dengan Baitul Maqdis.

* Yahudi benci Islam (semua agama diaorang tak suka sebab pada diaorang agama Yahudi je yang betul...bangsa pilihan mesti dapat agama yang betul. Mana mungkin agama bangsa bukan pilihan tu betul).

* Baitul Maqdis adalah tempat Nabi Muhammad diangkat ke langit oleh Allah (Nabi Muhammad agama Islam. Nabi Muhammad bukan dari susur galur Bani Israel...pada Yahudi, umpama bukan dari bangsa diorang).

* Baitul Maqdis adalah kiblat pertama agama Islam. Lepas tu ditukar ke Mekah (macam marah dengan tuhan sebab tukar bandar suci).

Ni pendapat aku je...
apa yang bukan dari bangsa pilihan...itu yang diaorang tentang. Walaupun, itu adalah perintah tuhan.

Pehhh...tuhan pun diaorang cabar. Cukup2lah dah bunuh ramai nabi.

Hilang akal apa??

No comments:

Post a Comment