Monday, June 7, 2010

NASIB FLOTILLA.....SIAPA BERANI???

Sejak Israel meneruskan tradisi ganas dan zalim tahap gaban terhadap manusia, terutamanya berhubung isu Palestin, banyak kita dengar dan tengok kat tv ke...paper ke...tentang kecaman demi kecaman yang disuarakan satu dunia.
Tak kira dari negara Islam atau bukan Islam.
Semuanya melahirkan isi hati demi nama MANUSIA dan bukan kerana AGAMA semata-mata.


KECAMAN...KECAMAN...KECAMAN

"Tu je yang korang bole buat??"
Soalan ditujukan kepada kuasa-kuasa dunia...
...khasnya Dunia Arab.

Maka berkatalah si presiden kulit hitam pertama Amerika;

"Ya bang, saya cuma mampu melahirkan rasa kesal je atas peristiwa tu. Bukan saya tak berani sergah Israel. Saya pun ingatkan nak hantar jugak tentera saya yang hebat2 tu kasi gertak Israel. Tapi, diaorang semua saya dah hantar ke Iraq dan Afghanistan. Ni pun saya cadang nak hantar kapal saya ke Korea. Keputusan dah buat...susah nak tarik balik tu. Nantilah saya bincang dengan kabinet saya yang rata-rata orang Yahudi. Mungkin diaorang boleh bagi buah fikiran yang membina kot".


Dan berkatalah pemimpin-pemimpin Arab;

"Alamak bang, susahlah bang. Kalau saya kutuk ke...buat apa2 kat Israel, nanti Amerika sekat ekonomi kitaorang bang. Mana saya nak maintain makan pakai kitaorang nanti. Tak cukup makan la kitaorang nanti. Lagi satu...macamana nak mantain kereta-kereta kitaorang bang? Rolls Royce, Merc, Ferrari, Porsche, Bugati...mahal nak maintain tu bang. Minyak ni la hasil bumi kitaorang. Kalau diaorang sekat atau tak beli macamana? Nanti la kitaorang pikir2kan".

Maka benarlah kata pemimpin Palestin bahawa;

Rasa kesal dan kecewa tidak terhingga...
Melihatkan bantuan mencurah2 hasrat berkunjung dari dunia luar...
Tapi, jiran dunia Arab hanya membisukan diri...

Ibarat 'anu' termasuk ke dalam...
...segan menampakkan kejantanan.

No comments:

Post a Comment